“Oriënt Tjoek vertrokken naar Rotterdam!”

> source

UDEN – De Oriënt Tjoek vertrok dinsdag definitief uit Uden. Ooit stond de wagon bij de Markthal in Uden waar Cor van Breugel er een restaurant in had. Tien jaar geleden werd het treinstel bij kraanbedrijf Verbruggen aan de Vliegenierstraat in Uden gestald. “Voor een paar maanden”, lacht Peter Verbruggen die zijn herkenningspunt kwijt raakt.

Met twee grote kranen werd het treinstel op vrachtwagens getakeld. De restauratiewagen komt uit Leipzig, waar het dienst deed bij de Deutsche Reichsbahn in de voormalige DDR. Het restaurant van de inmiddels overleden Cor van Breugel is maar een paar jaar geopend geweest. Voordat de Markthal afgebroken werd, moest de wagon ook weg.
Hoewel de wagon, waar Kees Caspers nog ooit zijn videoclip in opnam, nodig een poetsbeurt moet hebben, is hij nog in prima conditie. Het treinstel gaat naar een kokschool in Rotterdam om daar alsnog ingericht te worden als restaurant. Het ruim 26 meter lange gevaarte werd voor het transport tijdelijk van zijn onderstel ontdaan. “Anders past hij niet onder een viaduct door.”

img-3338