ZOHO innoveert in de stad, het vak en het gebied; door leren, verbinden en creëren

Vanaf de 15e eeuw is het Zomerhofkwartier al een gebied dat ruimte biedt aan functies waar voor er in de stad geen plaats is. Zelfs als het gebied in de 19e eeuw steeds meer wordt volgebouwd met woningen en bedrijfsruimten, is er plek vrij voor de Hofpleinlijn die de stad ontsluit (foto’s: Gemeente Archief).

1935 Vijverhofstraat- Teilingerstraat

1907 Teilingerstraat R'dam

Het bombardement en de wederopbouw veranderen veel aan de bebouwing in ZOHO. Maar het gebied blijft ruimte bieden, voor het enorme onderwijscluster van Maaskant, voor maakbedrijven als Bouter en Kok, internationale coryfeeën als Rem Koolhaas, voor de geschiedenis  in het GemeenteArchief, voor creatieve makers in de hubs van Workspot en voor woningen aan de rand van het gebied.

Stedelijke dynamiek is veranderd. Niet langer ontwikkelt de stad zich vooral in de uitleg gebieden. Primair ontwikkelt de stad zich daar waar ruimte voor bewoners, bedrijven en bezoekers is om hun omgeving te versterken. Niet meer stad maken, maar stad zijn en deze te versterken. Het versterken van de stad is net zozeer het domein van de fysieke disciplines, als van sociaal-maatschappelijk, culturele en economische partijen.

20130307_135250

Het Zomerhofkwartier is de afgelopen jaren weggezakt. De dreiging van sloop haalde energie uit het gebied weg. Recent heeft Havensteder haar koers veranderd; geen sloop maar organische gebiedsontwikkeling. De komende 10 jaar biedt Havensteder ruimte aan partijen die het gebied, de stad en het vak willen vitaliseren.

Wij denken dat ZOHO, met haar traditie van ruimte bieden, haar strategische ligging aan de rand van het centrum en op minder dan 10 minuten lopen van het station het (ook financieel) aantrekkelijke vastgoed een belangrijke kans biedt.

In Het Gele Gebouw kom je ZOHO tegen

Het Gele Gebouw is meer dan een gebouw dat van binnen verrassend veel mooier is dan de buitenkant suggereert.

Het Gele Gebouw is een micro cosmos van wat ZOHO te bieden heeft. In Het Gele Gebouw zit een mix van makers, denkers, culturele partijen, de sportschool The Old School, twee universitaire opleidingen en maatschappelijk gerichte ondernemers, kortom; partijen die werken aan ‘stad zijn’.

AFFR_Route_du_nord28

In Het Gele Gebouw vind je veel partijen die hun sporen verdiend hebben als voorloper in hun vakgebied. We bieden ook ruimte voor jong talent, bijvoorbeeld in incubatorplekken waar talentvolle starters de kans krijgen. Door samenwerking met kennisinstituten helpen we studenten met projecten en stages.

Ondernemers in Het Gele Gebouw zitten er omdat ze geloven in ketensamenwerking. Je hoeft als huurders bij ons niet verplicht samen op te trekken, maar we willen wel dat partijen het gevoel hebben dat je met iedereen in het pand zou kunnen samenwerken. Om de samenwerking te versterken hebben we een gezamenlijk ruimte die wij gebruiken voor onder andere exposities, vergaderingen of events. Maar ook om gewoon even koffie te drinken, ons dakterras is ook een ontmoetingsplek.

Ondernemers in Het Gele Gebouw kiezen voor het gebied. Ze werken allemaal actief aan de versterking van ZOHO. We organiseren in en buiten het gebouw evenementen en acties; variërend van filmavonden en talkshows in het gebouw en van guerrilla gardening in de buitenruimte, tot het publiceren in bladen over ZOHO. Wij doen dit niet alleen met partijen uit Het Gele Gebouw en in ZOHO maar ook daar buiten, met nationale en internationale partners.

*30-IMG_9483

Ondernemers in Het Gele Gebouw nemen zelf verantwoordelijkheid voor beheer en investeringen in het gebouw en de buitenruimte. We werken hier nauw in samen met Havensteder. Prioriteit ligt in de plint; het komend jaar willen we de gesloten gevel openmaken en de plint transformeren tot publiek aantrekkelijke ruimte.

We beginnen niet vanaf 0 

Er zitten sterke partijen in en om het gebied; bestaande bedrijven, het onderwijscluster, partijen in de Hofbogen, rond de Heer Bokelweg, in de buurt van het Schieblock tot de Zwaanshals en het Eudokiaplein. Er zijn allerlei partijen die de afgelopen tijd veel energie in het gebied hebben gestoken. Bestaande bedrijven, nieuwe partijen, zoals onze overburen van Workspot en partijen die mee hebben gedacht over het gebied, zoals veel kennisinstituten in de stad.

​We hebben  de afgelopen maanden een voorhoede van partijen binnengehaald die passen bij het karakter van het gebied zoals Roodkapje, Stipo, Studio Bas Sala, Van Schagen Architekten en Spin Gebiedsontwikkelaars. Makers, denkers en doeners. We hebben ambassadeurs die ons helpen het gebied te versterken; onderwijsinstellingen, soortgenoten in de Rotterdamse economie, culturele instellingen, de overheid en bewoners.​ Met de bestaande partijen in het gebied, bewoners, bezoekers, gebruikers en meedenkende kennisinstituten gaan we aan het werk om het gebouw, het gebied, de stad en ons vak te versterken.